Logo Delhaize AD Flora Merelbeke - AD in het groot gescheven met Flora daaronder vermeldt

De onklopbare topper met verse Belgische asperges is een perfecte combinatie van eenvoud en kwaliteit.Een portie van ons witte goud, geklaarde hoeveboter, eitjes en peterselie. Hoe simpel kan ‘lekker’ zijn?

28 Belgische aspergesnootmuskaat
zoutpeper van de molen
300 g hoeveboter
1 bussel krulpeterselie
6 eieren4 personen

De asperges

  • 28 Belgische asperges

Hoe weet je of asperges vers zijn? De plek waar de asperge werd afgesneden mag niet houtachtig zijn. Wrijf enkele asperges tegen mekaar. Als ze een zacht piepend ‘zanggeluidje’ maken zijn ze vers, kraakvers.TIP Reken voor een hoofdgerecht op 7 asperges, voor een voorgerecht 4 asperges per persoon.

  • zout

Asperges koken is niet moeilijk, maar tegelijk een klein kunstje. Doe koud water in een ruime kookpot en voeg er een snuifje zout aan toe.TIP Gebruik voldoende water om de asperges ruim kopje onder te laten doen.Schil de asperges met een dunschiller. Hou elke asperge vast bij de kop en schil van boven naar onder, rondom rond. Druk niet te hard op het mesje, en rits de schil er in fijne slierten van af.Breek vervolgens het houterige ‘kontje’ van de asperges af. Dan zal je ook meteen merken of ze zorgvuldig geschild zijn.Leg de geschilde asperges snel in het koude water en verhit de pot op een matig vuur. Breng het water tot aan het kookpunt, laat het heel even bubbelen en zet de pot vervolgens weg van het vuur.Laat de asperges nog enkele minuten rusten in het kokend water. Reken 5 tot 10 minuten voor een flinke portie.Proef even, en controleer of ze de juiste garing hebben: nog knapperig maar toch voldoende knabbelzacht. Schep de asperges uit het water. Laat ze uitlekken op een propere keukendoek.

De geklaarde boter

  • 300 g hoeveboter

Leg de hoeveboter in een pot en laat ze rustig smelten op een zacht vuur.TIP Voor dit gerecht heb je geklaarde boter nodig. De gesmolten boter moet geel zijn zonder witte restjes.Om de boter te klaren, schep je de witte melkresten voorzichtig met een kleine pollepel of eetlepel uit de gesmolten boter. Een deeltje van het residu zakt naar de bodem. Ook dat gebruik je niet.Giet de geklaarde boter over in een andere pot en hou de boter warm op een zeer zacht vuur.

De mimosa van ei en peterselie

Breng een pot of een pannetje met water aan de kook.

  • 1 bussel krulpeterselie

Spoel de peterselie, laat het groen uitlekken en knip er de steeltjes af. Snipper de peterselieblaadjes fijn.TIP Hou de peterseliesteeltjes apart voor een bouquet garni.

  • 6 eieren

Kies voor kwalitatieve verse eieren. Leg de eieren in het kokende water en kook ze hard in zo’n 9 à 10 minuten. Koel ze nadien in koud water.Pel de eitjes en doe ze in een mengschaal. Plet ze met een vork of pureestamper tot ‘mimosa’. Maak er geen puree van, maar behoud fijne stukjes ei.Schep de geprakte eieren in de warme geklaarde boter. Voeg er ook een flinke portie peterseliesnippers aan toe en meng alles.

  • nootmuskaat
  • zout
  • peper van de molen

Rasp wat nootmuskaat in het mengsel, samen met een snuifje zout en wat peper van de molen. Proef of de smaken goed zitten.TIP Voeg nog een scheutje van het aspergewater toe, en meng opnieuw.

Afwerken en serveren

Serveer per persoon 6 à 8 warme asperges op een groot bord. Als voorgerecht zijn 4 stuks voldoende.Schep daarover een flinke portie van het eiermengsel met geklaarde boter en verse peterselie.TIP Presenteer het bord volgens de regels van de kunst met de kopjes van de stengels linksonder.

Bron: Dagelijkse kost (Tekst en foto)

Haal vandaag nog uw ingrediënten
bij AD Flora Merelbeke