Echt cowboy-eten vandaag: een dikke entrecote met een zoete, warme, gerookte saus en daarbij een soort Texaanse ratatouille met zoete aardappel, paprika en maïs. Kies in elk geval voor vlees van topkwaliteit van bij een goede slager en maak het klaar op de barbecue.
800 g entrecote | 1 extra teentje look |
grof zout | komijnpoeder |
peper | paprikapoeder |
1 teen knoflook | zout |
olijfolie | 1 blikje maïs |
1 takje rozemarijn | 1 blikje rode bonen |
2 zoete aardappels | 1 dl appelsap |
1 rode paprika | 2 dl ketchup |
1 ajuin | ½ dl rode wijnazijn |
2 eetlepels Ketjap Manis | 1 eetlepel sojasaus |
1 eetlepel Worcestershiresaus | 1 koffielepel sambal |
gerookt paprikapoeder | boter |
1 eetlepel bruine suiker | |
een bakje waterkers | 4 personen |
- 800 g entrecote
Laat het vlees op kamertemperatuur komen.
- grof zout
- peper
Verwarm de oven voor op 50 °C. Kruid de entrecote met grof zout en peper.
- 1 teen knoflook
- olijfolie
- 1 takje rozemarijn
Pel en snipper de knoflook. Meng met wat olijfolie. Rits de blaadjes van de rozemarijn en hak ze wat fijner. Doe ze ook bij de olie.
Bestrijk het vlees met de olie. Leg het in een ovenschaal en zet 30 minuten in de oven. Het vlees wordt verwarmd waardoor de vezel al wat afbreekt, maar het sap erin blijft.
Breng water aan de kook met een snuif zout.
- 2 zoete aardappels
Schil de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes. Kook ze 5 minuten in het gezouten water. Ze mogen nog niet gaar zijn. Giet af en koel onder koud stromend water.
- 1 rode paprika
Schil de paprika en verwijder zaden en zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in grote stukken.
- 1 ajuin
Pel de ui en snijd hem in stukken.
- 1 extra teentje look
- olijfolie
- komijnpoeder
- paprikapoeder
- peper
- zout
Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen en plet met een mes. Meng met een flinke scheut olijfolie, komijnpoeder, paprikapoeder, zout en peper.
Meng de aardappelblokjes, paprika en ui met het oliemengsel.
- 1 blikje maïs
- 1 blikje rode bonen
Doe de maïs en de bonen in een vergiet. Spoel met koud water en laat uitlekken.
De barbecuesaus
- 1 dl appelsap
- 2 dl ketchup
- ½ dl rode wijnazijn
- 2 eetlepels Ketjap Manis
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel Worcestershiresaus
- 1 koffielepel sambal
Verwarm het appelsap met de ketchup, de rode wijnazijn, de ketjap manis, de sojasaus, de Engelse saus en de sambal.
- gerookt paprikapoeder
- 1 eetlepel bruine suiker
- boter
Doe er een snuif gerookt paprikapoeder en de bruine suiker bij. Voeg er een klontje boter aan toe en laat smelten.
Afwerken en serveren
Bak de groenten in een speciale pan (skillet) op de barbecue. Doe er aan het einde de bonen en de maïs bij en laat mee opwarmen.
Rooster de entrecote aan beide kanten op de barbecue.
- een bakje waterkers
Spoel de waterkers en laat uitlekken in een vergiet.
- grof zout
Snijd het vlees in repen. Strooi er wat grof zout over. Serveer met de barbecuesaus en de groenten. Werk af met wat waterkers.
Bron: Dagelijkse kost (Tekst en foto)