Logo Delhaize AD Flora Merelbeke - AD in het groot gescheven met Flora daaronder vermeldt

Gourmetten

Zelf beslissen wat je bakt, gourmetten is een leuke manier om een avondje door te brengen. Alle ingrediënten worden van te voren op tafel gezet en het feest kan beginnen.

Via eigen pannetjes maakt iedereen zijn eigen gerecht klaar. Een gourmetset bestaat uit een bakplaat (soms meerdere vormen) en een verwarmingselement die de bovenstaande plaat opwarmt en ook als grill kan dienen voor de pannetjes met gerechten eronder. Hierdoor kan je meteen ook racletten. Op een gourmetplaat gebruik je boter of olie tegen het aanbakken.

Vroeger werd er bij het gourmet gebruik gemaakt van spiritusbranders, maar uit brandveiligheidsoverwegingen worden nu enkel nog elektrische gourmetstellen verkocht.

Gourmetten kan je op twee manieren: rechtstreeks op de bakplaat of via de pannetjes.

(Steen)grillen

Grillen is de laatste jaren bijzonder in trek. Het is een snelle en gezonde manier van koken. Grillen kan je op een steengrill, een geribbelde grillplaat, of een gladde plaat (teppan yaki).

Bij steengrill bak je vlees, vis of groenten op een gloeiend hete steen. Doordat er geen boter of olie op de steen wordt gebruikt is het een heel gezonde en vetarme manier van bakken. Het apparaat bestaat uit een gepolijste stenen plaat die rust op een verwarmingselement dat de steen warmhoudt. Op een steengrill hoef je enkel wat zout te strooien om niet aan te bakken. Een regelbare thermostaat zorgt voor een constante temperatuur. Na gebruik kan je de steen eenvoudig reinigen.

Op een grillplaat kan je boter of olie gebruiken. Grillplaten, soms ook wel verkocht als elektrische barbecues, heb je in verschillende vormen en groottes. Veel hangt er van af hoeveel mensen je wil ontvangen. Bij grote eettafels is het makkelijker om twee toestellen te voorzien.

Tips bij het grillen

  • Een anti-aanbaklaag maakt grillen ook achteraf leuk. Het reinigen verloopt stukken vlotter, en het is ook nog eens gezonder.
  • Check ook of de onderdelen in de vaatwasser kunnen.
  • Een onderliggend waterreservoir zorgt voor rookvrij grillen doordat het vet wordt opgevangen.
  • Is de thermostaat regelbaar? Dan kan je de temperatuur wat lager zetten en even een ‘rustmoment’ inlassen.
  • Zet het apparaat steeds op een stevige vlakke ondergrond en pas op met vlugge kinderhandjes.

Bron: cuizine.be