Een groene salade is lekker, maar je kunt nog heel wat andere salades serveren bij een barbecue. Jeroen maakt een typisch Italiaanse panzanella met tomaten en oud brood, een oosters geïnspireerde wortelsalade en een kleurrijke salade met rode biet en een kaas uit de streek.
12 tomaten | 1 teen knoflook |
½ stokbrood | olijfolie |
peper | witte azijn |
zout | 1 rode ui |
½ komkommer | 1 bol mozzarella |
1 eetlepel kappertjes | 100 g ontpitte olijven |
¼ bussel peterselie | 50 g geschaafde amandelen |
4 eetlepels yoghurt | 2 koffielepels honing |
geroosterde sesamolie | rode wijnazijn |
2 koffielepels mosterd | 2 koffielepels ras-el-hanout |
cayennepeper | 1 zakje geraspte wortelen |
2 lente-uien | enkele takjes koriander |
enkele takjes munt | 1 zakje veldsla |
4 voorgekookte rode bieten | 1 sjalot |
1 appel | 400 g schapenkaas |
frambozenazijn | notenolie |
4 personen |
Benodigdheden
- een staafmixer
De panzanella
- 2 tomaten
- 1 teen knoflook
Pel de knoflook en snijd de tomaten in stukken. Mix ze met een staafmixer.
- ½ stokbrood
- peper
- zout
- olijfolie
- witte azijn
Snijd het stokbrood in dobbelstenen. Doe het in een kom en meng er het gemixte tomatensap, een scheut olijfolie en wat azijn door. Kruid met peper en zout. Laat rustig trekken.
- 10 tomaten van verschillende soorten
Snijd intussen de verschillende soorten tomaten in stukken. Gebruik bijvoorbeeld gewone tomaten, coeur de boeuf tomaten, kerstomaten en kumato’s.
- 1 rode ui
Pel de ui en snijd hem in ringen.
- ½ komkommer
- 1 bol mozzarella
Snijd de komkommer zonder de zaadjes in blokjes. Snijd de mozzarella in stukjes.
- 1 eetlepel kappertjes
Meng de tomaten met de komkommer, de ui en de mozzarella. Doe er de kappertjes bij.
Schep het gemarineerde brood door de salade. Kruid eventueel bij met peper en zout.
- 100 g ontpitte olijven
- ¼ bussel peterselie
Snipper de peterselie. Schep de olijven en de peterselie door de panzanella.
Bewaar de panzanella in de koelkast zodat je hem goed fris kunt serveren.
De wortelsalade
- 50 g geschaafde amandelen
Verwarm een scheutje olijfolie in een pan en rooster de geschaafde amandelen goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
- 4 eetlepels yoghurt
- 2 koffielepels honing
- geroosterde sesamolie
- rode wijnazijn
- 2 koffielepels mosterd
- 2 koffielepels ras-el-hanout
- cayennepeper
Meng de yoghurt met de honing, een scheutje geroosterde sesamolie, wat rode wijnazijn en de mosterd. Kruid met ras-el-hanout, cayennepeper en zout.TIP Ras-el-hanout is een Noord-Afrikaanse kruidenmengeling. De naam betekent letterlijk ‘het beste van de winkel.’
- 1 zakje geraspte wortelen
Meng de geraspte wortelen met de saus. Doe er de geroosterde amandelen bij.
- 2 lente-uien
- enkele takjes koriander
- enkele takjes munt
Snipper de lente-uien, koriander en munt en schep ze door de wortelsalade. Breng op smaak met een likje rode wijnazijn, een snuif zout en cayennepeper.
De rode bietensalade
- 1 zakje veldsla
Was de veldsla en laat uitlekken in een vergiet.
- 4 voorgekookte rode bieten
Snijd de rode bieten in plakjes.
- 1 sjalot
- 1 appel
Pel de sjalot en snijd hem in fijne ringen. Snijd de appel in plakjes.
- 400 g schapenkaas
Meng de bieten met de sjalot en de appel. Snijd de schapenkaas in blokjes en meng hem door de salade.TIP Een lekkere rauwmelkse schapenkaas is die van La Bergerie d’Acremont. Je vindt hem bij goede kaaswinkels en op de markt.
- frambozenazijn
- notenolie
Doe er de veldsla bij en breng op smaak met een likje frambozenazijn, een beetje notenolie en peper en zout.
Bron: Dagelijkse kost (Tekst)